P jak płytka nazębna
Inaczej nazywana płytką bakteryjną. To lepki, bezbarwny osad o konsystencji budyniu. Nalot tworzy się na brzegach dziąseł oraz w szczelinach międzyzębowych. Jesteśmy narażeni na powstawanie płytki praktycznie przez cały czas, ponieważ tworzy się ona z resztek pokarmowych i płynów, które spożywamy w ciągu dnia. To wszystko staje się pożywką dla bakterii, które w przyszłości mogą wytworzyć próchnicę.
Jak temu zapobiec?
Odpowiedź jest prosta. Regularne mycie zębów dwa razy dziennie i stosowanie nici dentystycznych. Dobrym pomysłem jest też używanie płynu do płukania jamy ustnej po każdym szczotkowaniu. Tylko to uchroni nas przed zmianą płytki nazębnej w groźniejszy kamień nazębny. Niestety z nim nie możemy już walczyć domowymi sposobami.
Nieusuwana płytka nazębna zaczyna twardnieć i zmienia się w kamień nazębny. Zwykłym szczotkowaniem nie jesteśmy w stanie go usunąć. Na domiar złego kamień powstaje w trudno dostępnych miejscach, więc wizyta u stomatologa jest wtedy niezbędna.